Contact

Uw gezondheid, onze zorg.

Adres

Robert Vekemansplein 3.1
2850 Boom

Telefoon

03/888 83 73

Het secretariaat is aanwezig tussen 8.00u en 12.00u en tussen 13.00u en 16.00u.

E-mail

info@praktijkbrig.be

Opgelet: dit e-mailadres is enkel voor algemene berichten. Omwille van de privacywet mag er geen medische informatie verstuurd worden via e-mail.

Bereikbaarheid

Met de auto

Omdat dit adres nog niet op elke gps kan worden gevonden, raden we je aan om te navigeren naar de Bassinstraat

Er zijn twee parkings op wandelafstand van de praktijk:

  • Parking Pachterslei (€ 0,50 euro voor 2u15).
  • Parking Kaai (€ 1 per uur + 20 minuten gratis, maximum 3u).

Klik op het kaartje hiernaast om onmiddellijk je route te berekenen.

Met de fiets

Je kan eenvoudig met de fiets ter plaatse komen. Er is een fietsenstalling voorzien voor de praktijk.

FAQ

Een antwoord op veelgestelde vragen.

Zorgaanbod

Ja, voor patiënten die ingeschreven zijn in onze praktijk.

Vul voor een sportkeuring graag op voorhand de medische vragenlijst in die je vindt op https://www.sportkeuring.be/.

U kan de pdf met antwoorden afdrukken en doormailen naar info@praktijkbrig.be. Nadien maakt u een afspraak bij een van de artsen.
Indien uit de vragenlijst blijkt dat het aangewezen is een ECG te laten afnemen, dan maakt u een afspraak bij een van volgende artsen: Dr Adriaenssens, Dr De Clerck, Dr De Keersmaecker of Dr Spitaels.

Ja. U kan hiervoor terecht bij Dr De Keersmaecker of Dr Spitaels. Zij hebben hiervoor een opleiding gevolgd. Gelieve hiervoor telefonisch een afspraak te maken en door te geven dat het een plaatsing spiraal betreft. Op deze manier komt u zeker bij de juiste arts terecht en wordt er voldoende tijd voorzien.

Ja. U kan hiervoor terecht bij al onze artsen.

Als huisartsen beschikken wij niet over de juiste instrumenten om acute tandproblemen aan te pakken.

We kunnen wel pijnstillers voorschrijven maar in de meeste gevallen zal een tandheelkundige behandeling de meest effectieve bestrijding van de infectie zijn. Het voorschrijven van antibiotica is zelden aangewezen.1

U neemt bij voorkeur contact op met de eigen tandarts. Indien deze u niet verder kan helpen dan kunt u contact opnemen met Denturgent.

1 Link: Het voorschrijven van antibiotica is zelden aangewezen bij tandinfectie

Met een algemene check-up bedoelen we een bloedname waarbij je geen uitgesproken klachten hebt maar waarbij we een aantal waarden in het bloed nakijken die ons kunnen helpen om aandoeningen in een vroeg stadium te detecteren.

Het betreft een bloedbeeld (rode, witte bloedcellen en bloedplaatjes), nierfunctie, leverfunctie, suiker en cholesterol. Op basis van eventueel afwijkende waarden kunnen daarboven bijkomende testen worden aangevraagd.

U dient voor zo’n bloedtest nuchter te zijn. Wij adviseren om zo’n bloedtest te laten uitvoeren vanaf de leeftijd van 45 jaar. Op basis van de uitslagen wordt een herhaalfrequentie afgesproken.

Neen. Deze waarde wordt niet standaard nagekeken.

Er bestaat veel onduidelijkheid over het nut van algemene screening op prostaatkanker. Via deze link vindt u meer informatie over de voor- en nadelen van screening.

Indien u na het lezen van deze informatie ervoor kiest om de PSA-waarde te laten bepalen dan moet u dit melden bij de bloedname. De PSA-bepaling kost gemiddeld rond de 12 euro en wordt niet terugbetaald.

Ja. Dr Michels, Dr De Clerck, Dr Keersmaecker en Dr Spitaels zijn erkend als politiearts.

Ja. Dr Spitaels is erkend als legerarts.

Praktijkwerking

Indien u een afspraak wenst te annuleren dan kan u dit tot 24u voor de afspraak zelf doen via het online afsprakensysteem.

Indien u laattijdig een raadpleging wenst te annuleren vb. door overmacht dan kunt u de dag zelf telefonisch contact opnemen met het secretariaat (van 8u-12u & 13u-16u).

Indien u na 16u nog een afspraak moet annuleren dan mag u hiervoor uitzonderlijk het noodnummer gebruiken dat op het antwoordapparaat vermeld wordt.

Annuleren, verplaatsen of wijzigen van afspraken kan niet per e-mailbericht. Indien u een afspraak niet nakomt zonder afmelden, dan wordt hier notitie van gemaakt in uw dossier. Indien u verschillende afspraken niet nakomt dan hebben wij als praktijk het recht om u uit te schrijven.

Neen. In principe is dit niet nodig maar het is wel sterk aan te bevelen.

Indien u eerst uw huisarts consulteert kan het zijn dat een verwijzing niet nodig is. Indien de huisarts van mening is dat een verwijzing wel aangewezen is dan heeft u bovendien kans dat u sneller op consult zal kunnen komen bij de specialist. Bovendien voorziet het ziekenfonds vaak een bijkomende terugbetaling van het consult bij de specialist indien u verwezen bent door de huisarts. Wij schrijven geen verwijzingen in retrograad omdat deze niet stroken met de waarheid en dus strafbaar zijn.

Neen. Terugbetaling van raadpleging bij specialisten en ziekenhuisopname gebeuren steeds door uw eigen ziekenfonds. U dient hiervoor geen terugbetaling te vragen bij de praktijk.

Indien u een consultatie bij de huisarts nodig heeft, plant u een afspraak in bij ons in de praktijk. Enkel in volgende gevallen betalen we als praktijk een huisarts consultatie terug:

  • Indien u heel dringend tijdens de avond of nacht en tijdens het weekend een huisarts nodig heeft, kan u terecht bij de wachtpost N16. Wij betalen deze consultatie dan terug, maar wel enkel als de hoogdringendheid is aangetoond.
  • Indien u in België op vakantie bent, u zich dus ver van de praktijk bevindt en dringend een consultatie nodig hebt, kan u ter plaatse ook een arts raadplegen. Ook die consultatie betalen we terug, maar enkel bij hoogdringendheid.
  • Indien u op vakantie gaat en hiervoor reisadvies of vaccinaties nodig hebt, maakt u een afspraak bij ons op de praktijk. Wij kunnen u verder helpen. Enkel voor vaccinaties gele koorts moet je een afspraak maken bij het Tropisch Instituut in Antwerpen. Die consultaties voor gele koorts betalen we dan terug. 

Meer informatie vindt u op onze website onder de rubriek Medisch huis.

Ja. U kan verslagen, uitslagen en SUMehr (= korte samenvatting van enkele belangrijke medische gegevens) raadplegen via beschermde platforms zoals CoZo of Helena. U dient hiervoor op een veilige manier in te loggen (bv. via itsme).

Neen. Documenten met medische gegevens mogen niet via email verstuurd worden.

Wij werken hiervoor met een beschermd medisch platform genaamd Helena. Via deze weg kunnen wel medische gegevens elektronisch verstuurd worden. U dient hiervoor wel een account aan te maken en toestemming te geven.

Neen. Aangezien wij verantwoordelijk zijn voor de verpleegkundige zorgen dient u eerst de praktijk te contacteren vooraleer een thuisverpleegkundige kan ingeschakeld worden.

Onze verpleegkundigen schatten samen met u de zorgnood in en coördineren dan de verdere zorg. De verpleegkundige kan hierbij de zorg zelf opnemen of eventueel uitbesteden aan zorgkundigen en/of verpleegkundigen aan huis. Onze verpleegkundigen nemen zelf contact op met de bevoegde instanties om deze thuiszorg op te starten.

Indien u thuiszorg inschakelt zonder de praktijk op de hoogte te brengen dan kunnen wij de betaling van deze zorg weigeren.  

Neen. Het is dus belangrijk dat elke patiënt een netwerk van mantelzorgers rond zich heeft.

Als u erg ziek bent en dus niet op eigen houtje op de praktijk kan geraken, kan u op die manier beroep doen op familie, buren, vrienden om tot op de praktijk te komen. Ook de mindermobiele centrale is steeds een optie om vervoer te regelen (03 880 81 25). 

Neen. Indien u ingeschreven bent in de praktijk engageren wij, de artsen en verpleegkundigen van praktijk Brig, ons om alle huisartsgeneeskundige zorgen en alle verpleegkundige zorgen voor u te voorzien en de kosten hiervan op ons te nemen.

Dit betekent dat consultaties bij ons steeds gratis zijn. Anderzijds betekent dit ook dat u geen andere huisarts kan consulteren, dat u geen andere arts kan contacteren die huisartsgeneeskundige nummers gebruikt én dat u niet op eigen initiatief verpleegkundige zorgen (aan huis) kan opstarten.  

Neen. Als praktijk engageren wij ons om evidence-based geneeskunde te voorzien en een uitgebreid zorgaanbod aan te bieden.

Aangezien voor vele van deze alternatieve therapieën onvoldoende evidentie bestaat, betalen wij deze niet terug. U bent wel vrij om op eigen kost hiervan gebruik te maken. Bij voorkeur laat u dit aan ons weten zodat wij het volledig overzicht van uw gezondheid kunnen behouden.